Öğrenci Sendikası Öneriyor: Hayatın İçinden Filmler

Daha (IMDb:6.9): Gaza 14 yaşında olan bir gençtir. Küçük bir sahil kasabasında yaşayan Gaza, buradan ayrılmayı, öğrenimine büyük şehirde devam etmeyi hayal eder. Fakat babası onu hayallerinden çok uzak bir dünya ile tanıştırır. Babası onu insan kaçakçılığı şebekesinin içerisine dahil eder. Burada göçmenleri gözetlemekle görevlidir. Hayatını babasının baskıları ve gözetlemek zorunda olduğu göçmenlerle geçirmek zorunda kalan Gaza’nın iki seçeneği vardır; ya bu suç dolu dünya üzerine yeni bir hayat kuracak ya da o da bir göçmen olacaktır.
Hakan Günday’ın ‘Daha’ adlı romanının beyazperde uyarlaması olan filmin yönetmen koltuğunda Onur Saylak oturuyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Ahmet Mümtaz Taylan, Erkan Avcı, Selim Bayraktar, Pervin Bağdat, Selen Öztürk gibi oyuncular yer alıyor.

The forty year old version (IMDb:7.1): The 40-Year-Old Version, rapçi olarak kendisini yeniden keşfetmeye, sanat ile sesini duyurmaya çalışan şanssız bir New Yorklu oyun yazarının hayat hikayesini konu ediyor. Radha, tamamen şanssız bir tiyatro oyunu yazarıdır. Artık hayatına farklı bir yön vermek isteyen Radha, 40. yaşına basmadan önce yaşamında büyük bir atılım yapmak ister. Ancak başarılı olmak için son şansıymış gibi görünen işler pek de yolunda gitmemeye başlar. Artık kendini yeniden yaratmaktan başka şansı yoktur. Şimdi Radha, Radha MUS Prime adıyla bir rap şarkıcısı olmak için adım atar.

Lilya 4-ever (IMDb:7.8): 16 yaşındaki Lilya, eski Sovyetler Birliği’nde varoşlarda yaşamaktadır. Annesi tarafından terk edilen genç kız, kendisine baskı uygulayan teyzesinin yanında kalmaktadır. Çıkış yolunu ise arkadaşlarıyla vakit geçirmekte bulur.

Andrei’ye âşık olup onun peşinden İsveç’e gitmeye karar verir. Eski iğrenç yaşamından kurtulup cennet ülkede yeni bir sayfa açmayı planlamaktadır. Fakat, yaşam onu bir seks köleliğine doğru itecek ve hayatın her yerde aynı olduğunu kavramasını sağlayacaktır.

Persepolis (IMDb:8.0): Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.

Osama (IMDb:7.3): Afganistan’da Taliban rejimi hakimdir. Bu rejim dahilinde kadınlar, evden dışarı çıktıklarında yanlarında mutlaka bir erkek akrabalarının olması şart koşulmuştur. Öyle ki herhangi bir erkek akrabası olmayan kadınlar, gerekirse evde kalıp açlıktan ölmeye bile mahkumdurlar. 12 yaşında bir kızı olan bir anne, bir gün işsiz kalır. Kocası ile erkek kardeşini savaşta yitirmiştir. Hayatta kalabilmek için aklına gelen tek çare kızını erkek kılığına sokmak olur. En büyük risk ise Taliban askerleri tarafından yakalanma ve canlarından olma ihtimalidir.

Derleme: Engin Can Gözdek

Dokuz Eylül Üniversitesi

Öğrenci Sendikası’nın önceki film önerilerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.