Öğrencilerden Kayıp İlanı: Aradığınız Bütçeye Ulaşılamıyor

İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden olup devlet bütçesinden en fazla yararlanan 2. üniversitedir. Beyazıt ana kampüs içinde bulunan fakülteler bölünerek farklı yerleşkelere sürülse de okulumuz hala kalabalık ve öğrencilerin ihtiyaçlarının bu kalabalık dolayısıyla en fazla hissedildiği üniversitelerden biri.

Öğrenciler olarak okul içinde karşılanmasını istediğimiz talepleri barınma, yemek, hijyen, burs, kültür ve sanat aktiviteleri gibi en temel ihtiyaçlarımız oluştursa da İstanbul Üniversitesi bu ihtiyaçları karşılamada ne yazık ki bu yıl da sınıfta kaldı. Ne Türkiye’nin en köklü üniversitesi olması ne de aldığı bütçe şartlarımızı iyileştirmedi, aksine pandemiyle beraber okullarımızdan ayrı kaldığımız uzunca bir aranın ardından bizlerin kendi fakültelerimizde rahat ve insani koşullarda okuyamaz hale gelmemize sebebiyet verdi..

Yaşadığımız hayat pahalılığı biz öğrencileri mesai saatlerini yemekhane saatlerine uydurmaya çalıştığımız bir öğrencilik hayatıyla baş başa bırakıyor. Diğer devlet üniversitelerine göre pahalı olsa da ucuza yemek yeme hakkımızı sürdürmeye çalışırken içinden böcek, vida çıkan yemekler ise hijyen koşullarını sorgulatıyor. Alınan bütçeyle temiz yemek yapılamıyor mu? Sırf öğrenciler tekrar yemekhane eylemi yapmasınlar diye yapmaktan çekinilen zam, porsiyon küçültmeyle mi giderilmeye çalışılıyor? Hijyenik ve doyurucu yemek yeme hakkımıza sahip olmak İstanbul Üniversiteli öğrenciler için bu kadar mı imkansız?

Benzer şekilde bir hijyen sorunu daha geçtiğimiz günlerde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin lavabosunda yaşandı. Günlerdir temizlenmemiş olan kadınlar tuvaletinin çöpleri dışarıya taşmış bir vaziyetteydi. Ayrıca bunun  yaşandığı dönem ne sınav haftasına ne de personel eksikliğine dayanan bir döneme denk geliyordu.

Hukuk Fakültesi güçlendirme çalışması sebebiyle bir yıldır inşaat halinde. Derslerimize farklı fakültelerin amfilerinde, küçük dersliklerinde sürdürüyoruz.  Öğrenciler pandemiden sonra ne okuluna ne amfisine kavuşabildi. Fakülte içindeki okuma salonu ve kütüphaneler de kapalı olduğundan kampüsteki kütüphaneye yer bulmanın imkansız hale geldiği, ders dahi çalışamadığımız bir köklü üniversitede öğrenim görmeye çalışıyoruz.  Barınamayanlar ise sadece hukuk fakültesi öğrencileri değil. Çapa yerleşkesinde tıp ve diş fakültesi öğrencilerinin ders çalışabilecekleri alanlar yıkılıp özel şirketlere peşkeş çekiliyor. Laboratuvar derslerinin çok önemli olduğu iki bölümde de yeterli koltuk sayısı ve gerekli ekipmanlar olmadığı için öğrenciler büyük bir eksiklikle mezun oluyor.

Şu an için Beyazıt kulüp faaliyetlerinin engellendiği, okul içinde etkinlik yapılamaz hale gelen bir okul olsa da öğrenci hareketi denilince akla gelen başlıca üniversitelerden biridir. Beyazıt’ın mirası kaybolmadan bugünlere kadar ulaşmıştır. O dönemde mücadelesi verilen öğrenci hareketlerinin kazanımları bugünün yansımasıdır. Bugün de Beyazıt’ı ve tüm üniversiteleri hak ettiği konuma ulaştıracak olan yine bizleriz. Hocalarımızın tek imzayla görevden alındığı, başında kayyum rektör olan üniversitemizden kaliteli eğitim adına fazla bir beklentimiz yok. Biz sadece temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamayan İstanbul Üniversitesi’nin böyle bir bütçeye sahipken kaynaklarını nereye akıttığını soruyoruz. Sorunlarımız belki çok gibi gözüküyor, fakat işte yıllardır kazandığımız onlarca eşsiz kazanım bu okulun duvarları arasında verdiğimiz mücadelede yatıyor. Biliyoruz, eğer bir araya gelip seslerimizi birleştirirsek İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin taleplerini ve düşlerini haykıracak güçlü bir koro yaratacak; Hergele Meydanı’nı yeniden şarkılarımız ve şenliklerimizle dolduracağız. Gelin sağlığımıza, eğitimimize kullanılması gerekirken nereye harcandığı belli dahi olmayan üniversite bütçemizin akıbetini birlikte soralım, hakkımızı birlikte arayalım!

Yazar: Berivan Kardelen Yılmaz

Konuyla ilgili podcastimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: