Işık bizimle olsun!

Ben, Işık Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nde 2.dönemi geride bırakan bir öğrenciyim. Pandemi süreciyle eğitimimizi online olarak sürdürüyoruz ve sınavlarımız da yine online olarak devam ediyor. Finallerin nasıl yapılacağı bize okulumuz tarafından “Final sınavları, KAMERALI ve MİKROFON AÇIK olacak şekilde yapılacak” diye duyuruldu.

Anayasanın 20. Maddesi yoruma sebep bırakmayacak kadar açık:

“Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.”

Kamera açık sınav uygulaması, bu ilkeye ters düşmüyor mu?

Burada açıkça yer alan çelişkiye itiraz ediyoruz.

Bu duruma neden itiraz ettiğimizi maddeler halinde açıklamaya çalışalım:

1) Kamera gözetiminde sınav, özel hayatın gizliliği ilkesi ile ters düşmektedir.

2) Her öğrencinin maddi durumu kamera edinebilecek durumda olmayabilir ve değil.

3) Psikolojik olarak herkes gibi biz de iyi hissetmiyoruz. Kamera ile sınav uygulamasında sürekli gözetlendiğimizi düşünerek sınavlara odaklanamayız.

4) YÖK’ün açıkladığı kararlarda sınavlar harici; proje ve ödevlerle de sene sonu notları belirlenebileceği bildirilmiştir. Neden böyle bir yöntem yerine kamera gözetiminde sınavda diretiliyor?

5) Bursunu ödemek için çalışan arkadaşlarımız bu durumdan daha çok etkilendi. Birçoğu bu süreçte işsiz kaldı. Bu uygulamalarda yaşanabilecek herhangi bir mağduriyet sonucunda sınıfını geçemeyen arkadaşlarımız olursa, okul ödemelerinin üzerine ek olarak bir dönem daha ödemek zorunda kalacaklar.

6) Final sınavlarının stresi ile sınavlara hazırlanan öğrenciler böyle bir sistemde daha çok strese girecek.

Kamera zaten bir sorunken bir de mikrofon açmamızın istenmesi, sessiz olunması gereken sınav anında her türlü sesin duyulabileceği ve dikkatimizin kolaylıkla dağılabileceği anlamına gelmektedir.

Öğrenci Sendikası, böyle bir durumda bizimle irtibata geçerek bir sosyal medya seferberliği başlattı. Öğrenciler ile birlikte karar verilip hareket edilirse daha rahat bir şekilde sesimizi duyuracağımız söylendi ve nihayetinde yaklaşık 600 arkadaşımızla birlikte hareket ediyoruz. Okulumuz öğrencisi olan 600 kişi…

Birlik olup sosyal medya platformlarında “KAMERALI sınav istemiyoruz!” diyerek sesimizi duyurmaya çalıştık. Büyük destek görmemize rağmen biz öğrenciler dinlenmedik. Avukatlar, gazeteciler, ünlü isimler ve milletvekillerinin desteklerini arkamıza alarak inançla itirazımıza devam ettik.

Bazı hocalarımız tarafından bizlere atılan maillerde yazılan KAMERA ile sınav yapılacağıydı. Bu mailler ÇİFT KAMERA sisteminin uygulanacağını düşündürecek nitelikteydi. İtirazlarımız ve eylemlerimiz sayesinde ÇİFT KAMERA sistemi ortadan kalkarken, KAMERA tercihe bırakılmıştır. Fakat bu yeterli değildir. Arkamıza aldığımız bu kadar desteğerağmen böyle bir kararın çıkması biz öğrencileri son derece üzmüştür.

İçerisinde bulunduğum Öğrenci Sendikası ile bir araya gelip bu sorunları daha detaylı ele alarak daha yüksek şekilde sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. KAMERA ile sınav yapacak diğer üniversiteler öğrencilerin bu durumu istememesi ve yapılan itirazlar üzerine bu sistemden vazgeçmişlerdir.

Son olarak; Işık Üniversitesi’nin bütün öğrencilerini bu konunun takipçisi olmaya ve bir araya gelmeye davet ediyorum.

Böyle bir kararın, belirttiğim maddeleri göz önüne alarak bir daha gözden geçirilmesini rica ediyorum.

IŞIK BİZİMLE OLSUN!