Harç zammı da koronavirüs önlemi mi?

“Eğitim neden ücretsiz olmalı?” sorusunun yakıcılığını pandemi sürecinde yaşananlarla tekrar tekrar hissettik. Bu süreçte emekçiler işlerinden edilirken, salgının en yoğun günlerinde çalışmak zorunda bırakılanlarının ücretleri ise neredeyse yarı yarıya düşürüldü. Emekçi çocukları için eğitimin zaten büyük bir maddi külfet olduğu ülkemizde, pandeminin faturasının emekçilere kesilmesiyle birçok öğrencinin eğitim hayatı da zora girmiş durumda.

Üniversitelerde Covid-19 salgınından dolayı 16 Mart 2020 itibarıyla başlatılan uzaktan eğitim, bahar dönemi boyunca sürdürülmüştü. Yazın başında açıklanan verilerle salgının boyutu aldatıcı bir noktaya gelince güz yarıyılında eğitimin yüz yüze yapılacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak böyle olmadı; bir süredir artan vaka sayılarının ardından tüm üniversitelerde bazı bölümler hariç uzaktan eğitimin güz yarıyılında da süreceği açıklandı.

DÖNEM ZAMLA AÇILIYOR

Bu dönemin başında öğrencilerin çoğunun uzaktan eğitim için yeterli teknolojik donanıma sahip olmamasını da kenara atmadan bir de harç ücretleri ile başlarının dertte olduğunu görüyoruz. Pandemiden önce eğitiminin devam etmesi için diyelim ki 481 TL harç ücreti ödeyen bir üniversite öğrencisi, bu dönem gitmediği okul için 522 TL harç ücreti ödeyecek. Zaten eğitimine devam etmek için çalışmak zorunda olan azımsanmayacak sayıdaki öğrencinin işsiz kaldığı, çalışmayanların ise ailelerinin işsiz kaldığı ya da gelir kaybına uğradığı düşünüldüğünde, öğrenci arkadaşlarımızın bu şartlarda eğitim hayatlarında başarılı olmalarını, öğrenmelerini ve öğrendiklerini sağlıklı bir biçimde uygulamalarını; daha da vahimi eğitimlerini sürdürebilmelerini nasıl garanti edebiliriz? Böyle bir beklenti içinde olmak ne derece mantıklı olur?

HARÇ ÜCRETİNE YAPILAN ZAM, SALGIN FIRSATÇILIĞIDIR!

Harç ücretinin kendisinin yanında üstüne üstlük salgın döneminde yapılan bu zam, öğrenciler ve aileler için zor olanı daha da zor hale getirmekten başka bir anlam ifade etmiyor. Bilim yuvası olan üniversitelerin amacı, nitelikli öğrenci yetiştirmektir. Biz ise günümüzde ticarethaneye çevrilen okullarda o ya da bu şekilde eğitimimizi sürdürebilmek derdiyle baş başa bırakılmış durumdayız. Bu şartlar altında nitelikli öğrenci yetişmeyeceği ise açıktır. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin dersleri nasıl daha iyi kavrayacağı, uygulamadan uzakken bu açığın nasıl kapatılması gerektiği gibi konularla meşgul olunması gerekirken, örgün öğretimle arasında bir fark bulunmayan ikinci öğretim öğrencilerinin eşit şartlardan yararlanmadığını fark etmeksizin onlardan harç ücretini, üstelik de zamlı olarak talep etmek, olsa olsa salgın fırsatçılığıdır.

UZAKTAN EĞİTİM MALİYET ARTIRIR MI?

Harç ücretlerinin “eğitim masrafları” ile gerekçelendirilmesi uzaktan eğitim dışında da kabul edilebilir değilken, eğitimin online devam etmesiyle maliyeti bu denli artıran şey ne olabilir?

Pandemi sürecinde emekçi halkın yaşadığı maddi kayıplar görmezden gelinemez. Bu işletmeci bakış açısıyla üniversite kapılarının emekçi çocuklarının yüzüne biraz daha kapatıldığını görüyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızın gitmedikleri okullar için, ekonomik zorluklar çektikleri hassas dönemde müşteri değil, “öğrenci” olduklarının unutulmamasını ve harç ücretlerinin alınmamasını talep ediyoruz.