Tükenmez Haber’e Öğrenci Sendikası’nı anlattık.

Öğrenci Sendikası İstanbul Üniversitesi Meclisi üyesi İzel Sezer, Tükenmez Haber’e Öğrenci Sendikası’nı anlattı, kuruluşumuzu ve misyonumuzu değerlendirdi.

KYK kredisi, işsizlik kaygısı, faturalar, masraflar… Öğrenciler ve yeni mezunlar Türkiye’de ekonomik zorluk yaşayan kesimlerin başında geliyor. 2019 yılında 15-34 yaş grubunu içine alan genç işsiz sayısı 2 milyon 801 bine çıkarak rekor kırdı. Genç işsizliktekine benzer bir artış; üniversite mezunlarında ve gençlerin eğitim ile istihdama katılma oranlarında da yaşandı. Mevcut işsizlik rakamlarına ilişkin konuşan Genç İşsizler Platformu sözcüsü Dr. Murat Kubilay, “Asıl büyük resmi 2020-2021’de göreceğiz. Kış aylarında işsizlik 15-16 puana çıkacak” diyor. Öğrenciler ise işsizlik, gelecek kaygısı, bilimsellikten uzak eğitim, staj sömürüsü gibi durumlara karşı örgütlenerek yeni bir Öğrenci Sendikası kurma kararı aldı.

Kaynak: Genç İşsizler Platformu

‘İNSANLAR KENDİ BAŞARISIZLIĞI ZANNEDİYOR’

Türkiye’de önemli bir sorun haline gelen genç işsizliğine dikkat çekmek için kurulan bir platform olan Genç İşsizler Platformu sözcüsü Dr. Murat Kubilay platformun kuruluşunda iki temel amacı olduğunu söyleyerek amaçlarından birinin politika yapıcıların ilgisini çekmek olduğunu belirtti. İnsanların işsizliği kendi başarısızlığı zannettiğine de dikkat çeken Kubilay diğer bir amaçlarının da bunun böyle olmadığını, yönetimdeki sıkıntıdan kaynaklandığını da insanlara aktarmaya çalışmak olduğunu söyledi.

Siyasi parti ve sendikaların bu konudaki faaliyetlerinin EYT ve asgari ücret tartışmalarıyla kısıtlı kaldığını belirten Kubilay, meslek sahibi olanların haklarının da gözardı edildiğini belirterek okullara verilen ücretin, mesai saatlerinin arttığının altını çizdi. Kubilay, siyasetçi ve sendikaların politika önerilerinin daha da genişlemesi gerektiğini söyledi.

‘OKUDUĞUNUZ ZAMAN SINIF ATLIYORDUNUZ’

“Cumhuriyet’in bir anlaşması vardı. Okuduğunuz zaman sınıf atlıyordunuz şimdi iş sahibi bile olamıyorsunuz” diyen Kubilay, gençlerin temsil edilmediğini ve bu boşluğun dolması gerektiğini söylüyor.

Genç İşsizler Platformu sözcüsü Dr. Murat Kubilay

‘BORÇLAR DAHA DA ARTACAK’

Son zamanlarda öğrencilerin KYK’den aldığı kredi borçlarının faizlerinin silinmesi, yapılandırılması veya taksitlerin artırılması plandığına yönelik haberler hakkında da konuşan Kubilay, ödeme süresi artırılsa, faizler azalsa bile büyük resmin değişmeyeceğini belirterek şu ifadelerde bulundu:

“Asıl büyük resmi 2020-2021’de göreceğiz. Kış aylarında işsizlik 15-16 puana çıkacak. Yeni gelen mezunlar için durum çok daha zorlaşacak. KYK borçları daha da artacak.Öğrenci evlerinde doğalgaz nasıl yakılacak bunu merak ediyorum. Yapılandırmayla değil, iş gücü piyasına hazırlanmak ücretsiz hale getirilmeli. Fırsat eşitliği budur”

‘ABD EKONOMİSİNİN YÜZDE 10’U’

Neoliberal düzenden en çok zarar gören ülkelerin ABD ve İngiltere olduğunu sözlerine ekleyen Kubilay, ABD’de öğrencilerin kredi borcunun ABD ekonomisinin yüzde 10’u kadar olduğunu söyledi. Türkiye’nin de aynı sonuca farklı yollardan ilerlediğini söyleyen Kubilay, ABD’deki durumun nedeninin okulların pahalı olması olduğunu, Türkiye’de ise iş bulma zorluğu olarak açıkladı.

ÖĞRENCİ SENDİKASI

Geçtiğimiz günlerde yeni bir Öğrenci Sendikası’nın kuruluşu için de çağrı yapıldı. Daha önce Türkiye’nin ilk öğrenci sendikası olan DİSK’e bağlı Öğrenci Gençlik Sendikası İstanbul Valiliği’nin başvurusu üzerine mahkeme kararıyla kapatılmıştı. Öğrenci Sendikası, sosyal medyada #GeleceğimiziKurtaralım etiketiyle öğrencilere yaptığı çağrıda “Yeryüzündeki tüm yolculuklar tek bir adımla başlar” ifadelerine yer verdi.

Öğrenciler Sendikası’ndan İzel Sezer, İstanbul Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı öğrencisi. KYK kredisi alıyor ve kendi ifadesiyle Türkiye şartlarında geçinmek imkansız denecek kadar zor olduğu için tam zamanlı bir işte çalışıyor.

‘TÜM BAŞVURULAR YAPILDI’

Öğrenci Sendikası’nın yasal tüm başvurularının yapıldığını belirten Sezer, öğrencilerin çoğunun farklı iş kollarında çalıştığını, çalışmayanlar içinse ayrı bir üyelik sistemi düşündüklerini söylüyor. Sokakta, evde, sosyal medyada dayanışma ve çözüm üretmek için bir araya geldiklerininin altını çizen Sezer, Öğrenci Sendikası’nı şöyle anlatıyor:

“Ülkeye kaygı ve korkuyla değil, güvenle bakmak isteyen bir öğrenci kuruluşu”

İstanbul Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı öğrencisi İzel Sezer

‘GELECEKSİZLİK, ÖZGÜRLÜK VE ÖĞRENCİ HAKLARI’

Üç temel sorun olarak geleceksizlik, özgürlük ve öğrenci hakları gibi konuları saptadıklarını vurgulayan Sezer şöyle konuştu:

“Öğrenci Sendikası, emekten yana bir kuruluş olacaktır. Parasız, bilimsel ve eşit eğitimi savunmalıdır. Ülkenin her yerinde, özellikle kadınlara ve öğrencilere yönelik artan baskıların kaldırılması ve ülkenin demokratikleşmesi için özgürlüğü savunmalıdır, toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele etmelidir. Bilginin ne olursa olsun paradan daha değerli olduğunu unutmamak gerekli. Dolayısıyla Öğrenci Sendikası’nın başlıca görevlerinden biri de bilgi edinmek, bilinçlenmek ve bilinçlendirmek olmalı”

STAJ SÖMÜRÜSÜ

Öğrencilerin başta gelen ortak sorunlarından birinin staj meselesi olduğunun altını çizen Sezer, “Meslek lisesi, üniversite öğrencileri staj aşamalarında çok büyük zorluklar çekiyor. Staj yapacak yer bulmak zaten çok zor, bulabilen ise parasız, sigortasız, insanlık dışı çalışma koşullarında saatlerce sömürülüyor” diye konuştu.

YURT, ULAŞIM VE YEMEKHANE FİYATLARI

Yurt, ulaşım ve yemekhane fiyatlarının da büyük bir sorun olduğunu belirten Sezer, KYK kredilerinin yetersiz olduğunu da belirterek “Bunlar dışında akademideki bilimsellikten çok uzak eğitim de en yakıcı problemlerimizden bir başkası” dedi.

Kaynak: https://www.tukenmezhaber.com/guncel/kyk-borcu-ve-gelecek-kaygisi-icindeki-ogrenciler-icin-yeni-b