YÖK’e mail atıyoruz!

Vakıf üniversitesi öğrencilerinin koronavirüs salgını koşullarında indirimsiz-ertelemesiz devam eden ödemelere karşı sesini duyurmak için YÖK’e yollayacağı e-posta metnini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz:

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına;

COVİD-19 salgınının ülkemizde yaygınlaşmasının ardından alınan karar doğrultusunda üniversite eğitimi uzaktan eğitim sistemine taşınmıştır. Tüm öğrenci, akademisyen ve personellerin sağlığı için yayınlanan bu karar, halk sağlığını koruma ve salgının yayılmasını engelleme anlamında değerlidir.

Söz konusu salgın nedeniyle, öğrencilerin, her zamankinden daha fazla maddi güçlük çektiği bilinmelidir. Salgın öncesinde, vakıf üniversitelerinde okuyan binlerce öğrenci eğitim ücretlerini karşılamak için çeşitli sektörlerde çalışmaktaydı. Birçok öğrenci ve ailenin çalıştığı işyerleri, yine salgının yayılmasını engellemek amacıyla kapatıldı. Kapatılan işyerlerinde çalışan öğrencilerin veya bu öğrencilerin geçimini sağlayan ailelerin; işyerlerinin kapatılması, işlerin fiilen durması, ücretsiz izin, işten çıkarılma, vb. nedenlerle gelirlerini kaybetmeleri ve ekonomik sorunlarla yüzleşmeleri, özellikle vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler arasında ciddi kaygı uyandırmıştır.

Vakıf üniversitelerine yapılacak ödemelerin, salgın süresince ertelenmesi, birçok öğrencinin eğitim hakkından mahrum kalmaması için acil bir ihtiyaçtır. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte üniversitelerin giderleri azalmış olsa da, üniversite ödemelerine her gün faiz işlemekte ve ücretler artmaktadır. Uzaktan eğitim verilmesi nedeniyle ücrette indirim yapılması da 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 138. maddesi uyarınca öğrencilerin hakkıdır, ancak bu zorlu süreçte öğrenciler bu haktan faydalanamamaktadır. Bu durumun zorunlu sonucu ise taksitlerini, işleyen faizlerini ödeyemeyen öğrencilerin okulu bırakmak zorunda kalacak olmasıdır.

Ödemelerin ertelenmesi, ödemelere işlenen faizlerin iptal edilmesi konusunda karar alınması ve salgın sürecinin devamında da yaz okulu gibi konularda kolaylaştırıcı önlemler alınması öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri bakımından hayati önem taşımaktadır. Salgın süresince ve sonrasında, öğrencileri ve aileleri ekonomik yıkımdan koruyacak tedbirlerin tartışılması gerekmektedir.

Koronavirüs salgınının öğrenciler için bir mağduriyete dönüşmesine engel olmak için, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın üniversite rektörlüklerince ivedilikle uygulamaya konacak öğrenciler lehine kararlar almasını talep ediyoruz. Ödemelerin ertelenmesi, ödemelere işlenen faizlerin iptal edilmesi konusunda karar alınması ve salgın sürecinin devamında da yaz okulu gibi konularda kolaylaştırıcı önlemler alınması öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri bakımından hayati önem taşımaktadır. Salgın sürecinin, öğrencileri ve aileleri hem maddi hem manevi daha da yıpratmasına engel olmak için, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın, bahsedilen konularda, üniversitelerce derhal uygulanacak öğrenci lehine kararlar almasını talep ediyoruz.